Posted on 28 May 2021 by externi
Posted on 22 May 2021 by externi
Duminică, 23 mai începând cu ora 12.00 vă așteptăm cu drag la @m60 pentru a ne bucura împreună de cartea de poezii a Mirunei Vlada “Prematur”Miruna Vlada este scriitoare și cercetătoare în studii europene și balcanice. A publicat 3 volume de poezii: Poemextrauterine (2004), Pauza dintre vene (2007) și Bosnia. Partaj (2014). Selecții din poemele ei au fost incluse în mai multe antologii și traduse în 12 limbi. Este membră în comitetul director al organizației PEN Club România. Anul acesta a publicat cel de-al patrulea volum de poezie “Prematur” la editura Cartier – un volum provocator despre revoltă, asumare și vindecare, ce aduce in discuție teme tabu, angoase, despre relațiile mamă-fiică, tată-fiică, despre traumele care trec în tăcere de la o generație la alta, de la mamă la fiică. Miruna va susține un performance pe baza unor poeme din carte ce va fi urmat și de o discuție onestă, la cafea, pe temele controversate puse de carte.Vă așteptăm cu drag, poezie și cafea să ne bucurăm de o zi de duminică minunată.
Posted on 21 May 2021 by externi
Miruna Vlada, Prematur, Editura Cartier, 2021.
„Miruna Vlada a atras atenția la începutul anilor 2000 cu Poemextrauterine. A făcut parte din primul val douămiist, alături de poeți și poete precum Marius Ianuș, Elena Vlădăreanu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Domnica Drumea, Dan Sociu, Ruxandra Novac ș.a. Era perioada marilor „crize”. Trăsătura esențială a douămiismului părea atunci narațiunea traumei. După romanticii ani ʼ90, în care totul era posibil în haosul general, a apărut explozia identitară, țipătul. În ceea ce o privește pe Miruna Vlada, ea a mai publicat ulterior Pauza dintre vene (2007), Bosnia Partaj (2014) și Prematur (2021).
Cea mai recentă carte este intensă și puternică. Poeta nu și-a pierdut deloc din dexteritatea de a înșuruba versuri-sentințe în creierul cititorului. Alcătuită din trei cicluri: „Manifest extrauterin. După 16 ani”, „Constelații familiale. Autonomia unui refuz” și „Etica grijii. Cele 12 Apostolițe”, de fapt, un poem fluviu segmentat. Unul dintre versurile care atrag atenția încă de la început este acesta: „eu sînt încarnarea lipsei legăturii dintre mamă și făt”. Iată veriga ce se vrea lipsă pentru a compune o identitate neprevăzută. Înaintarea în această revoltă feminină (genealogică), această revoltă împotriva propriului corp e realizată cu o repeziciune uluitoare. Poemul are vînă, degajă energie, delir controlat cu atenție. Se perpetuează această autoinstigare la violență. Totul pare a fi o recapitulare a faptelor și trăirilor în timp ce ele se întîmplă. E o reușită clară a Mirunei Vlada faptul că menține tensiunea pe spații ample.
Corporalitatea se combină cu politicul, cu socialul, cu geopoliticul, cu militantismul adevărat, în versuri precum: „Ale cui rămîn ruinele astea cu chip uman? / ca societate ca să ne vindecăm avem nevoie de 24 h / de productivitate / și să scăpăm de «dictatura celor cu copii» / să facem uitată «Femela-incubator» / promovată pe toate canalele media. / Dar ar trebui să fim mulțumiți / și cu o cantitate mare de cochilii goale. / Unele femei caută mai degrabă un donator de spermă / decît un partener de viață și un tată full time”. Iată trăirea intensă a unei femei care nu uită nimic, nu pierde detaliile. Firul conductor e clar, la fel și ramificațiile poemului. Tote direcțiile laolaltă și în același timp.”
– Șerban Axinte
Citește continuarea în Dilema Veche: https://dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/corpul-din-plexiglas
Posted on 07 May 2021 by externi
În noul său volum de poezie, “Prematur“, Miruna Vlada abordează tema maternității și a raportării la maternitate, cu diversele ei ramificații, în istoria mare dar și în istoriile de familie. Raporturile de putere, relațiile tată-fiică, mamă-fiică sînt de asemenea chestionate aici, printr-un limbaj care combină propoziții de tip slogan cu formulări personale memorabile. Am vorbit cu Miruna Vlada despre toate acestea și despre ce poate aduce poezia pentru asemenea teme grele, despre care s-a vorbit destul de puțin la noi. “Prematur“ a apărut la Editura Cartier.
Ascultă Podcastul aici: https://www.radioromaniacultural.ro/timpul-prezent-in-literatura-miruna-vlada-ma-preocupa-trauma-colectiva-a-familiilor/